5 Sebab Kenapa Ramai Yang Gagal Dalam Bisnes

Asas-Asas Perniagaan Yang Kita Perlu Tahu

Ramai yang minat berniaga, ataupun sebenarnya ramai yang menyatakan minat untuk berniaga, tapi jika ikut statistik, hanya 1% orang yang memulakan perniagaan berjaya dan untung dalam perniagaan.

Apa yang terjadi kepada 99% orang yang lain?

Ramai yang putus asa. Itulah satu-satunya cara untuk gagal dalam perniagaan. Bila kita putus asa. Selagi kita masih mencuba mustahil kita akan terus gagal. Dalam banyak-banyak perkara yang disentuh dalam perniagaan, ada beberapa perkara yang menjadi punca peniaga berputus asa.

Mari kita lihat apa perkara yang akan menyebabkan kita cepat putus asa dalam perniagaan:

1) Keliru antara hobi dan perniagaan

Apakah tujuan kita berniaga. Zaman sekarang banyak jawapan yang kreatif untuk soalan ini. Ada yang kata untuk tolong orang, ada yang kata untuk menjadikan dunia ini lebih baik dan sebagainya.

Hakikat sebenarnya, hanya satu sebab untuk berniaga iaitu untung mendapat keuntungan. Noktah. Perbicaraan tamat di sini.

Jika anda minat menolong orang, ada salurannya iaitu charity. Anda join charity dan jadilah akitivis. Tolonglah orang puas-puas. Tak salah niat tu.

Tapi bila anda campurkan antara berniaga dan charity, anda keliru.

Jika anda buat kerana anda suka, passion, tanpa mengambil kira untung rugi, itu adalah hobi. Bukan berniaga.

2) Tidak faham 2 nadi utama perniagaan

2 nadi utama perniagaan adalah 1) trafik dan 2) conversion. Conversion biasanya tidak menjadi masalah. Bab trafik yang orang selalu susah nak buat. Trafik yang dah qualified beberapa kali kita panggil dia leads. Kalau takde trafik, memang takde sales. Noktah.

Macam mana nak dapat trafik? Dua cara – bayar, atau dapatkan free. Kalau free pun bukan betul2 free. Bayar dengan masa kita.

Contoh kalau berniaga insurans Prudential BSN Takaful, kita kena buat presentation sekurang-kurangnya 5 sehari, 10 phone call, dan 5 contact baru. Itu semua trafik, dan semua itu free. Kalau baru buat bisnes mana ada duit nak buat iklan, so semua kena gunakan masa sendiri untuk dapatkan trafik.

3) Bekerja untuk ganjaran yang terlalu sedikit

Ini memang banyak terjadi di kalangan usahawan internet. Trafik setakat 200UV sehari, monetization adsense. Dapatlah 2 sen satu klik. Walhal kalau website tu guna untuk lead generation dah boleh dapat 2000 sebulan untuk satu website.

Jangan rendahkan nilai diri kita. Alang-alang nak bekerja keras biar ganjarannya setimpal. Bukan senang nak dapatkan trafik ke website.

4) Tidak faham konsep ekuiti

Sekali lagi saya guna contoh usahawan internet. Buat blogspot, cari trafik penat-penat, letak adsense/affiliate links. Tak salah, tapi mana ekuiti anda? Website hosting kat blogspot so dah sah-sah blogspot yang punya. Trafik cari penat-penat bagi kat orang lain, kita amik komisyen je.

Kalau income affiliate tapi domain sendiri and self-hosted ok la jugak. At least boleh jugak jual. Maknanya anda bina asset orang lain. Kalau macam tu baik makan gaji. Bina aset orang lain jugak.

Mula fikirkan ekuiti kita dalam semua aset yang kita bina.

5) Tak pandai leverage

Saya kenal ramai usahawan terutama bumiputera yang berniaga tak pernah pinjam bank. Memang mereka ni bangga atas kejayaan berniaga tanpa hutang. Bagi saya benda ni cukup sedih.

Dia ambil masa hampir 10 tahun untuk kembangkan perniagaan dia, semata-mata sebab tak nak berhutang. Kalau dia ambil hutang bank, kejayaan dia boleh datang dalam masa 3 tahun saja. Kan ke rugi macam tu.

Kalau takut riba, buatlah pinjaman mengikut syariah. Bank Islam kan ada. Bagi saya masa lagi penting dari duit. Duit kalau rugi boleh cari balik. Masa mana boleh.

Kesimpulan

Saya banyak tengok usahawan anak bangsa kita ni tak belajar dari kesilapan. Sejak turun-temurun tabiat yang sama. Saya pun pelik. Kalau nak berjaya kena ubah mindset.

Harap semua dapat manfaat dari perkongsian ini.